Minnesenteret «Stiftelsen 10. august» innviet 9. desember

Kunnskapsminister Tonje Brenna åpnet det nye minne- og læringssenteret med utstilling etter Philip Manshaus terrorangrepet på All-Noor Islamsk senter etter hans drap på stesøsteren Johanne  Zhangjia Ihle-Hansen. Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog, styreleder Henrik Syse, representanter for familien og arkitektene bak utstillingen og senteret representert ved styreleder i All-Noor Fiaz Mirza, arkitekt Atle Aas m.fl. holdt taler, ledet av daglig leder Lise Benedicte Grung.

Tonje Brenna sa bl.a. at disse høyreekstreme handlingene representerer et syn på mennesker hvor noen er verdt til å få leve mens andre ikke er verdt noen ting og må dø. Vi må tørre å ta dette opp og å snakke om det og motvirke det. Vi må forstå mer om hva som ligger bak og hvordan det kunne skje. Senteret er et av mange viktig bidrag til dette.

De synlige fysiske skader, istykkerskutt inngangsdør, skuddskader på vegger og gulv er stilt ut med kronologisk beskrivelse av hva som hadde skjedd. Gjerningsmannens motiv for angrepet, og drapet som han selv mener «var av barmhjertighet», er rystende lesning. I tillegg til utstillingen er det lagt opp til samtalesirkel og vegg for å heng opp konkrete budskap og ideer. Hensikten er som nestleder i stiftelsen Atta Mohammad uttrykte det, å ta et tidligst mulig oppgjør med holdninger som fremkom bl.a. i 22. juli angrepet. Det ventet man for lenge med.

Senteret er ment å anspore til dette ved å bevisstgjøre, legge til rette for samtaler, diskusjoner og studier. Senteret er utviklet i samarbeid med Kunnskapsdepartementet, Holocaust-og livssynsminoritets senteret, Utøya, Nansen Fredssenter, 22. juli senteret med flere.

Det er viktig å tak i ekstreme holdninger før det er for sent, det gjelder også mobbing, uthenging og utenforskap så vel som mere alvorlige trusler og ekstreme ytringer, radikalisering og ekstremisme, uansett hvor de kommer fra.

Tekst og foto Morten Heldal Haugerud